UBS обмисля придобиване на правителствения дял в Commerzbank

Финансовият министър на Германия е водил разговори с председателя на швейцарската банка заради потенциален интерес от негова страна

Германският финансов министър Волфганг Шойбле е водил разговори с председателя на швейцарската банка UBS Аксел Вебер заради потенциален интерес от негова страна за покупка на правителствения дял на Commerzbank, втората по големина германска банка, съобщава изданието DerStandard.

Правителството на германският канцлер Ангела Меркел придоби 25% от Commerzbank, през 2009 г., като в замяна на това предостави на банката спасителен заем в размер на 18.2 млрд. евро. Правителственият дял на банката се държи от фонда за подпомагане на правителството Soffin.

През май Commerzbank набра 2.5 милиарда евро от продажбата на нови акции, за да се разплати частично с държавата. Въпреки това, спасителният фонд на страната, Soffin все още притежава 17% от банката.

Засега обаче Commerzbank и UBS отказват да коментират възможна сделка. „Целта за федералното правителство винаги е била да ограничи стабилизационните мерки, предприети по време на кризата, доколкото това е възможно“,  пък заявиха от финансовото министерство на Германия.

През май S&P намали дългосрочния рейтинг на Commerzbank AG от А до А-, докато краткосрочният рейтинг спада от A-1 до А-2. Перспективата по рейтинга на базираната във Франкфурт банка е отрицателна. Банката се опитва да се върне на печалба и да подобри капиталовата си адекватност, като съкращаваше работни места и преструктурира бизнеса си.

Коментари: 0