Участието във военни мисии струва 55 млн. лв.

Разузнаването трябва да е на подчинение на правителството, смята Аню Ангелов

6734 ~ 1 мин. четене

Участието на България във военни мисии зад граница струва около 55 млн. лв., съобщи пред БНТ министърът на отбраната Аню Ангелов.

Той поясни, че става въпрос за всички мисии, а не само за контингента в Афганистан. „Ние сме страна-членка на НАТО и на Европейския съюз и ние сме не само консуматори на сигурност, а и държави, които трябва да допринасят за сигурността в света, затова и участваме”, допълни Ангелов.

Страната ни подкрепя създаването на общ фонд за Афганистан в рамките на НАТО и според министъра може да поеме известен финансов товар за него. Когато инициативата стане факт, двамата с външния министър Николай Младенов ще предложат съответното решение на правителството.

Аню Ангелов потвърди, че според него Националната разузнавателна служба трябва да премине на подчинение на правителството, за да може над нея да се упражнява контрол. „Контролът на разузнаването трябва да е върху контрола на финансите”, допълни военният министър.

Той обаче не пожела да коментира доклада от финансова проверка в службата до президента, който показа източване на средства от НРС. Заради него беше уволнен и предаден на прокуратурата съветника на премиера и бивш директор на разузнаването Кирчо Киров.

-: CLEANED :-

Подкрепи Economic.bg