Учени откриха лек срещу рака

Лекарите установили, че лекарството действа против всички видове ракови образования

312 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Екип учени от австралийския университет в Нов Южен Уелс информираха за създаването на ново лекарство за борба с рака, предаде ИТАР-ТААС. Изследването е проведено с помощта на компютърни технологии. Учените от австралийския университет създали 25 хил. варианта на лекарства, които тествали един по един. Само един от вариантите се оказал ефективен и лекарите установили, че лекарството действа против всички видове ракови образувания.

„Нашето лекарство унищожава ракови клетки, а процесът е доста бърз. Здравите клетки остават недокоснати. Никой досега не е успявал да създаде подобна защита на здравите клетки”, подчерта  професор Питър Ганинг от университета.

Той обясни, че белтъкът актин, съдържащ се в раковите клетки не се различава от актина в клетките на сърдечния мускул. Учените установили, че белтъкът тропомиозин в раковите клетки, който се съдържа в актина, има много различни характеристики от актина в здравите клетки на тялото.

Лекарите възнамеряват в края на следващата година да преминат към тестване на лекарството и върху хора.  Те са уверени, че откритието им ще направи революция в борбата с онкологичните заболявания.

Подкрепи Economic.bg