Учени разработват „интелигентно“ оръжие, разпознаващо собственика си

Вградената в устройството флаш памет е достатъчна за запомнянето на данни за 20 хил. пръстови отпечатъка

168 ~ 1 мин. четене

Американската компания Safe Gun Technology (SGTi) разработва оръжие, което може да бъде използвано само от своя собственик или група от собственици, пише Kaldata. Интелигентният предпазител, който може да бъде инсталиран на различните съществуващи оръжия използва данните от инфрачервен скенер за пръстови отпечатъци, за да реши дали да блокира или освободи ударника.

Скенерът за пръстови отпечатъци е разположен върху ръкохватката и при разпознаване на собственика, са му необходими около 0.3 секунди, за да активира оръжието. Ако по някаква причина стрелецът изпусне оръжието от ръце, то се деактивира и е необходимо отново да се постави палеца за неговото активиране. Вградената в устройството флаш памет е достатъчна за запомнянето на данни за 20 хил. пръстови отпечатъка, което е достатъчно за едно военно поделение.

Съоснователят Чарли Милър счита, че използването на тази технология ще предотврати инциденти като този в Санди-Хук, при който Адам Ланза застреля 26 души с оръжието на майка си.

Проектът не се радва на външни инвестиции и разработката се осъществява от собствени средства. Милър не е доволен от това, че поради недостиг на финансови ресурси се налага да използва процесори от преди 5-10 години. Анализатори отчитат, че една от причините за липса на външни инвестиции най-вероятно се крие в неясното активиране на устройството през зимата, когато военните са оборудвани с ръкавици.

Подкрепи Economic.bg