Учени ще симулират здравословното ни развитие

Ще бъде събирана медицинска информация за 100 хил. души

128 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Нов проект ще събере 68 вида медицински данни за 100 хил. души, съобщава специализираното издание Science News.

Целта на начинанието е да бъде създаден индивидуален дигитален модел за симулация на здравословното развитие на човека. През март Институтът по биология в Сиатъл ще започне събирането на данните от първата група от 100 души – повечето, от които приятели на директора на научния център - Лирой Хууд. През следващите години проектът ще обхване 100 хил. здрави индивида. Изследователите ще натрупват информация в продължение на между 20 и 30 години.

Изчисленията показват, че начинанието ще струва по 10 хил. долара за всеки наблюдаван човек, но учените очакват разходите да намаляват с развитието на технологиите.

Предвижда се сред интегрираните медицински показатели да са пълната геномна последователност, кръвни проби за тестове на протеини и метаболитни съединения, проби от изпражнения за микробиологичен анализ, както и проучване на хранителния режим, физическото натоварване, съня и други фактори, свързани с начина на живот.

Надеждите са, че със събирането на достатъчно информация, учените ще могат да дефинират какво точно означава човек да е клинично здрав и ще могат да предвидят кои ще се разболеят, както сред наблюдаваните индивиди, така сред цялата популация. По този начин ще се засили ролята на превенцията за редица заболявания.

Подкрепи Economic.bg