„Умните“ електромери ще повишат цената, твърдят ЕРП-тата

Масовото въвеждане на смарт измерването в момента ще натовари мрежовата цена за потребителите с 44%

532 ~ 1 мин. четене

Трите електроразпределителни дружества – EVN, “Енерго-Про“ и ЧЕЗ, подчертаха, че въвеждането на „умните“ електромери ще доведе до допълнително натоварване на крайния битов потребител, тъй като ще повиши цената на мрежовата услуга. Това се случи по време на общественото обсъждане за въвеждане на интелигентни измервателни системи за измерване на електрическа енергия, организирано от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), предаде БГНЕС.

„Не бягаме от въвеждането на смарт технологията, но дори в ЕС това е технология, която тепърва се развива“, коментира Пламен Стефанов, председател на УС на „Енерго-Про Продажби“. Според сметките на дружеството, масовото въвеждане на смарт измерването в момента ще натовари мрежовата цена за потребителите с 44%.

От ЧЕЗ обясниха, че ако се поиска въвеждане на интелигентни измервателни системи при 100% от населението инвестиционните разходи ще достигнат до под един милиарда лева, а за 80% от населението капиталовите разходи ще достигнат 377 млн. лв. Според тях този тип измервателни системи няма как да бъде въведен до 2015 г.

От ЕВН също имат разчети колко точно ще струва въвеждането на „умните“ електромери, но така и не съобщиха днес какво показват сметките им. „Основните ползи, които виждаме в смарт система са по-добра информираност на клиентите, възможност за гъвкави цени, свободата на клиента да изисква отчет на измервателните уреди, възможност за избор на доставчик на свободния пазар“, подчерта Гочо Чемширов от УС на EVN.

Подкрепи Economic.bg