„УниКредит Булбанк” и тази Коледа отчете спад на харчове по карти

Традиционно повече плащания на ПОС-терминали са направени навръх Нова година

260 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Българите традиционно и през този декември са повишили потреблението си - средномесечният обем на транзакциите на ПОС терминали се е увеличил с 40% през декември 2013 г. Това показват данни на „УниКредит Булбанк”, цитирани от пресслужбата на дъщерното дружество на италианската банка UniCredit у нас. 

От банковата институция всъщност признават, че ръстът на плащанията е успореден на намаленото използване на банкомати, без да обясняват причината за отдръпването на потребителите от тях: „От друга страна, за същия период се отчита сериозен спад в активността на потребителите на банкомати с цели 23%”. Това според читатели на агенция „Икономика” обаче не може да не бъде повлияно от масовата практика за неработещи или незаредени с кеш банкомати навръх Нова година. 

«Картодържателите все по-често предпочитат да разплащат с картите си на ПОС терминали, отколкото да теглят пари в брой от банкомат – целогодишна тенденция, особено отчетлива по време на Коледните и Новогодишни празници”, твърдят от „Уникредит Булбанк”.  Според подчинените на Левон Хампарцумян (освен шеф на „УниКредит” у нас е и председател на Асоциацията на банкерите в България – бел. Ред.) средно похарчената сума на ПОС терминал с една карта през декември 2013 г. е 70 лв. (около 36 евро).  Важно е да се отбележи, че средната похарчена сума за покупки през карта е по-ниска с цели 5% - 10%, тоест услугата отбеляазва спад трета последна година: «Стойностите през 2012 и 2011 г. са съответно 74 и 77 лв.» 

От «Уникредит» обаче твърдят, че потребителите им «се чувстват комфортно да плащат с карта все по-често и за все по-малки суми».  Отделно според банката през изминалата година и пазаруването в интернет също отчело «нарастване»: «Данните на УниКредит Булбанк показват ръст от 30% на броя плащания и 23% повишаване на стойността на извършените покупки». «Само през декември на годишна база скокът на броя на покупките през интернет е 27%, а на обема на плащанията с 20%», отчитат от италианската банкова институция у нас. 

Оттам поясняват за клиентите си, че картодържателите вече могат да се разплащат и с новите безконтактни карти Visa Classic, V Pay, MasterCard Standard и DebitMasterCard на УниКредит Булбанк: «С тях клиентите могат да извършват покупки на ПОС терминал с едно движение - без да поставят картата в ПОС устройството, без нуждата да въвеждат ПИН (за суми до 25 лв.) и без да чакат бележка». От «УниКредит» изтъкват, че картодържателите им могат да използват новия начин на плащане на «над 1.2 млн. ПОС терминала в Европа и на над 4 хил. в България».  

Коментари: 0