#Евромайдан търси лидер в улични боеве

Вижте как украинските протестъри бият бойците на полицейските спецчасти „Беркут”

Виталий Кличко на ход

344 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Вчера в центъра на Киев се стигна до най-масовите акции на протест, довели до сблъсъци с полицейските спецчасти „Беркут”.


Голяма част от протеста #Евромайдан не гледа с добро око на миротворческата мисия на ексшампиона по бокс и лидер на опозиционната партия УДАР Виталий Кличко, който посред нощ е бил приет лично от президента Виктор Янукович в резиденцията му "Межигорие". 
Радикалните протестъри бият с бухалки бойците на "Беркут"


Оказа се, че единното искане и дори лозунг от тази нощ е „Дайте ни лидер!”, като протестиращите искат Виталий Кличко, Арсений Яценюк („Баткившчина” на експремиера Юлия Тимошенко) и Олег Тягнибок (националистичната „Свобода”).
Хората плениха двама полицаи от спецчастите


Според местното издание на водещия руски бизнес всекидневник „Коммерсантъ Украйна” (kommersant.ua), причината за безредиците е в разочарованието от страна на митингуващите от липсата на каквито и да било резултати от активната протестна дейност.
Протестиращите затискаха полицаите в кръг


Отчаяните опити на лидерите на опозицията да погасят този уличен конфликт не доведоха до нищо, тъй като призивите на Кличко да се въздържат от насилието също се възприемаха враждебно от по-нетърпеливите граждани. 
Украинците загубиха респект към органите на реда


По този начин еуфорията на Запада, че Кличко е вероятният единен лидер на протеста и потенциален кандидат за президент от опозицията донякъде се разпръсна. „Ако днес лидерите на опозицията не започнат да действат и да свалят тази банда на власт, то своя лидер #Майдан ще oбяви сам!”, коментира пред kommersant.ua един от командирите на протестната съпротива на име Алексей.

На някои полицаи хората пречиха да бъде оказвана и медицинската помощ


Според киевското издание на „Коммерсантъ” обаче опозицията я очакват сериозни последици от миналата нощ, тъй като е "изпуснала контрола върху акциите на протеста". Това според представители на управляващата „Партия на регионите” означавало, че тепърва "властта е на ход за въвеждане на ред в столицата и големите градове". 

Коментари: 0