Усвоили сме 30% от парите по ОП "Транспорт"

Договорени са над 92% от бюджета на програмата, съобщи Ивайло Московски

"Над 30% са усвоените средства по Оперативна програма "Транспорт" към момента. През 2009 г. те са били под 1%", заяви министърът по усвояване на средствата от ЕС Томислав Дончев по време на среща с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и румънския министър по европейските въпроси Леонард Орбан.

"В основата на добрите резултати, които постигаме, стои много усилена работа”, заяви Московски. "С тези средства се модернизират стотици километри железопътни линии, изграждат се магистрали, скоростни пътища, разширява се столичното метро, инвестира се в пристанища”, добави той.

Министърът подчерта, че се разчита приоритетно на собствения административен капацитет за справяне с възникналите проблеми. "Екипите по управление на проектите най-често действат в рамките на конкретния бенефициент, още повече, че по този начин предвидените пари за тази дейност остават при хората, които са готвили проекта и по този начин те се мотивират допълнително”, обясни Московски.

Леонард Орбан запозна българските си колеги с някои от проблемите, които срещат в работата с европейските проекти. "Към момента имаме около 115 приоритетни проекта, а не разполагаме с достатъчен ресурс, за да ги реализираме едновременно”, обясни той.

Московски заяви, че в България се работи на принципа да се дава път на тези, които имат най-добра проектна готовност. "Този подход даде много добри резултати през последните 3 години и вече сме договорили над 92% от бюджета на програмата”, допълни той.

В Румъния проблеми срещат с фирмите-изпълнители, като най-често се допускат закъснения и се правят опити за оскъпяване на проектите. Българските министри бяха категорични, че този проблем може да бъде решен само с повече проверки на място и силна ангажираност на най-високо ниво, като за пример беше даден българският министър-председател.

Коментари: 0