Увеличават минималното почасово заплащане в Германия

Християндемократите на Меркел са против

192 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Горната камара на германския парламент (Бундесрата) одобри повишението на минималното почасово заплащане в страната на 8.5 евро. Решението се случи, въпреки че законопроектът бе отхвърлен от управляващата коалиция на канцлера Ангела Меркел, предаде DPA. Лидерът на Германия предложи въвеждане на минимална надница само в регионите и индустриалните сектори, където заплащането е относително ниско.

Установяването на по-висока минимална ставка в най-голямата европейска икономика е част от предизборната кампания на Социалдемократическата партия. Социалдемократите, заедно със Зелените и крайнолявата партия Die Linke, имат мнозинство в Бундесрата за първи път от 1999 г. след серия от загуби от християндемократите на Меркел.

Прокарването на проектозакона показва промяната на баланса на силите в горната камара, която представлява 16-те германски федерални области. Медиите в страната отчитат, че това е поредната стъпка към увеличаващия се натиск върху партията на Меркел преди парламентарните избори, които ще се проведат през септември.

Християндемократите и техните партньори от "Свободни демократи" вече обявиха, че ще блокират проектозакона в Бунденстага (долната камара). Те смятат, че минимална надница от 8.5 евро ще принуди много предприемачи да затворят работни места, което ще има негативно отражение върху икономиката на страната.

Подкрепи Economic.bg