В БДЖ готвят нови съкращения

От КТ "Подкрепа" обмислят стачни действия

Нови масови съкращения готвят Българските държавни железници (БДЖ) в двете дружества - Пътнически и Товарни превози. От Федерацията на транспортните работници към „Подкрепа” заявиха, че става въпрос за повече от 1000 души. Не е изключена и нова стачка, съобщи БНР.

От ръководството на БДЖ потвърдиха предстоящите съкращения, но завиха, че няма да бъдат масови, както твърдят синдикатите.

Половин година след реформите в БДЖ и съкращението на повече от 2000 работници от системата, резултатите са единствено свиване на дейността и влошаване на състоянието на железниците, каза Розен Зарков от "Подкрепа". По думите му към 1050 човека ще бъдат съкратени на този етап.

„Очакваме есента да има други съкращения и така, докато железниците напълно изчезнат. БДЖ оправдават тези съкращения с липса на пари, на товари. Как да има пари, като, благодарение на тези съкращения, вместо да се подобри, се влоши тази услуга. Не виждам друго освен стачка, която може да спаси хората“, допълни още Зарков.

Председателят на Съвета на директорите на холдинг БДЖ Владимир Владимиров обясни, че съкращенията няма да засегнат толкова много хора, а и са били планирани отдавна.

„Този път става въпрос за точно определени длъжности, които са направени чрез нормиране на труда и се вижда точно кои хора са излишни и бройката е много по-малка. Съкращенията ще продължат с по-бавни темпове през следващите години, а основната причина е, че и двете компании трябва да бъдат рентабилни“, каза Владимиров. Той допълни, че въобще не се притеснява дали ще се стигне до стачни действия.

От Федерацията на транспортните работници към "Подкрепа" ще свикат събрание следващата седмица, на което ще решат какви действия да предприемат за защита на работните места.

Коментари: 0