В САЩ разкриха подробности за шпионирането в интернет

Като критерии за търсене при мониторинга на социалните мрежи и интернет медиите ведомството използва термини като "тероризъм", "джихад", "заложници" и "Ал Кайда"

6732 ~ 1 мин. четене

Както съобщава изданието The Daily Mail, американската неправителствена организация Electronic Privacy Information Center (EPIC), специализирана в на защита на неприкосновеността на личния живот в интернет, е принудила Министерството на вътрешната сигурност на САЩ да обнародва списък с ключови думи и изрази, използвани за идентифициране на заплахи, в т.ч. терористични, в социалните услуги по целия свят.

Както се оказало, като критерии за търсене при мониторинга на социалните мрежи и интернет медиите ведомството използва не само очевидни термини като "тероризъм", "джихад", "заложници" и "Ал Кайда", но и напълно безобидни думи - "облак", "вирус" , "мост"," свинско месо","сняг" и други, съобщава kaldata.com.

Освен това, дадено съобщение в социалните мрежи, например Twitter или Facebook, ще бъде маркирано и записано от специален софтуер, ако в него се съдържат имена на страни от Близкия Изток (Иран, Ирак, Пакистан, Афганистан и т.н.). От програмата не остават незабелязани и споменавания на марката Smart или използването на израза "социална мрежа".

От EPIC се опасяват, че използването на толкова разпространени думи и изрази като ключови думи е в противоречие с конституционните права на американските граждани и поставя под въпрос свободата на словото в интернет.

Матю Чандлър, представител на Министерството на вътрешната сигурност на САЩ, призна, че "алгоритмите за търсене на софтуера се нуждаят от оптимизиране". "За да се гарантира яснота, Министерството ще ревизира критериите", увери Чандлър. Според него, "в бъдеще списъкът с ключови думи и изрази ще бъде преработен така, че да не поставя под съмнение намеренията на американското правителство".

Подкрепи Economic.bg