В епохата на титаните

Мегаполисите стават още по-мощен двигател на икономическия растеж

Сингапур

108 ~ 1 мин. четене
Татяна Явашева Автор: Татяна Явашева

Пред очите ни светът се променя и през 2050 г. само 30% от жителите на Земята ще живеят в селата, въпреки че през 1950 г. те са населявани от 70% от хората. Урбанизацията набира скорост и според някои експерти разрастването на градовете може да бъде мощен двигател на икономическия растеж.


С преместване в града хората решават икономически проблеми не само на своето семейството, но и на държавата. Ако делът на градското население в една страна расте с 5%, БВП на глава от населението се увеличава с 10% - изчислиха експерти на Credit Suisse в проучването ,,Възможностите в урбанизирания свят.”
Вгледани в настоящето, позабравихме мрачната прогноза на Института за изследване на насе

лението и човека към БАН, че през 2060 г. в България няма да има селско население, ако се запази сегашната тенденция за висока смъртност и ниска раждаемост в селата. Преди 100 години едва 20% от българите са живеели в градовете, докато сега тенденцията е обратна. Преброяването през миналата година показа, че у нас има около 200 обезлюдени села и близо 500, в които живеят по 10-20 души и техният брой непрекъснато се стопява.

Подкрепи Economic.bg