В новия Изборен кодекс се премахва денят за размисъл

В текстовете не е уточнено дали ще бъде позволена продажбата на алкохол

68 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Т.нар. ден за размисъл преди деня на изборите да бъде премахна, става ясно от работния вариант на нов Изборен кодекс, който е качен на интернет страницата на Народното събрание. Според сега действащата нормативна уредба в деня за размисъл партиите нямат право да агитират избирателите. В черновата е разписано, че не се допуска агитация единствено в самия ден на гласуване вместо както е в момента - и 24 часа преди това, съобщи "Монитор".

В текстовете не е уточнено дали ще бъде позволена продажбата на алкохол в деня преди изборите. И в момента това се решава от кметовете по места.

Въпросът с премахването на деня за размисъл беше повдигнат около парламентарния вот през май, когато в съботата преди изборите гръмна скандала с бюлетините в костинбродската печатница, чийто собственик е общински съветник от ГЕРБ. Вследствие останалите партии се изредиха да изказват възмущението си от случката, за което пък бяха обвинени, че са агитирали в деня за размисъл. ЦИК обаче не установи подобно нарушение, тъй като никой от политиците не е отправял забранения конкретен призив да се гласува за определена партия.

С новия Изборен кодекс подобни казуси ще отпаднат, след като за премахването на деня за размисъл вече се изказаха и редица експерти. В текстовете обаче остава изискването на всеки агитационен материал да се изписва с големи букви, че купуването и продаването на гласове е престъпление.

Подкрепи Economic.bg