В очакване на американския апокалипсис

Отлагането на тежките бюджетни решения за след президентските избори със сигурност ще съдейства за ръста на дефицита и дълга на Щатите, което може да заплаши кредитния рейтинг

Снимка: колаж: Антон Ковачев

68 ~ 1 мин. четене

В началото на август  миналата година една рейтингова агенция буквално взриви пазарите. Standard & Poor`s (S&P) понижи кредитния рейтинг на САЩ от AAA до AA+ заради опасенията от нарастването на бюджетния дефицит на страната.


Половин година след действието си от агенцията предупредиха, че Щатите са застрашени от ново понижение на рейтинга в следващите 6 до 24 месеца, но при всички случаи след президентските избори през ноември. Основната причина за това е  липсата на план за ограничаване на дефицита и безрезултатните дебати между републиканци и демократи за намаляването на разходите.


През следващите месеци Вашингтон ще трябва пак да се изправи пред собствените си дългови проблеми, защото политиците така и не приеха бюджетен план за устойчиво фискално развитие. До няколко месеца управляващите в Америка пак ще трябва да вземат решение за тавана на американския дълг, като отново се очертават инфарктни дебати.

Подкрепи Economic.bg