Валентин Николов: Някой води НЕК към фалит, за да се изкупи

Ще има увеличение на тока и то няма да е с малко, категорични са от ГЕРБ

Валентин Николов: Някой води НЕК към фалит, за да се изкупи
Автор: Божидара Иванова

"Нарочно някой води НЕК към фалит, за да се изкупи. Цената на тока трябва да бъде чисто пазарна - нито по-малко, нито повече. Към днешна дата всички сигнали са за увеличение на тока. Нашият анализ показва, че увеличение ще има и то не малко". Това заяви Валентин Николов от ГЕРБ в студиото на "Здравей, България" по Нова ТВ.

"Още от 2013 г. ние предупреждавахме, че въглеродните емисии, попълването на фонда, с който се изплаща зелената енергия, са твърде надценени. Предупреждавахме, че много непрозрачно се прави формирането на електроенергията", коментира Николов

"Правомерното повишаване, което може да се иска е 6-7 процента. Това е пределът, за който можем да говорим. Ние не само задържахме цената, ние я намалихме, защото успяхме да намерим онези резерви, за които EVN пропуснаха да кажат", обясни Таско Ерменков от БСП.

"Тези резерви, за които г-н Ерменков говори, доведоха до 142 милиона загуба на НЕК за 2013 г. За първото полугодие на 2014-а загубите са 250 милиона", коментира от своя страна Валентин Николов от ГЕРБ.

По повод поисканото вчера увеличение от EVN на електроенергията с близо 18% от 1 октомври, Ерменков разясни, че ""ЕVN не иска 18%, а около 12% за тях. Останалото увеличение е в полза на НЕК за компенсиране на една грешка, която бе допусната в края на миналата година при формирането на бюджета и въвеждането на една такса върху само част от възобновяемите енергийни източници. Тези пари в момента трябва да бъдат връщани". По думите му именно заради тази грешка токът трябва да се увеличи със 7%.

Коментари: 0