Васил Василев: Не е ясно къде отива заемът от 1 млрд. лв.

Със спиране на кражбите на ДДС можеше да се избегне допълнителния дълг, смята председателят на Съюза на работодателите

188 ~ 2 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Няма никаква ясно къде ще отидат парите от допълнителният заем от 1 млрд. лв., който се предвижда да бъде взет с актуализацията на бюджета. Не е ясно има ли критерии, по които парите ще се отпускат или те ще отидат само към определени фирми към партийните обръчи, които после ще захранят партийните каси за предстоящите избори. Това каза в ефира на радио Фокус Васил Василев, председател на Съюза на работодателите.

Според него бизнесът няма да се съживи с вземането на заем от 1 млрд. лв. "С много по малки усилия можеше да се осуетят кражбите на ДДС, които гълтат около 1 млрд. лв. от бюджета. Ако кражбите на ДДС бъдат преустановени и тези които крадат бъдат наказани, това щеше да има много по-сериозен ефект върху бизнеса, фиска, върху бюджета и цялостната обстановка в страната, отколкото тези пари, които сега се взимат като заем и които всички ще трябва да връщаме", каза още Васил Велев.

"Ако управляващите искаха всичко да е почтено и справедливо, трябваше да обявят, че всяка фирма, която има да получава ДДС, ще получи засега 70% от това, което има да и се възстанови", даде пример Василев. По думите му вторият въпрос, който буди сериозно съмнение е, че парламентът не одобри горна граница на лихвата, при която ще се вземат тези пари, а при 1 млрд. лв. дори и 1 процентен пункт изменение на лихвата означава 10 млн. лв. лихви.

"Ако в сегашната обстановка България може да заеме пари с 3 или 4% лихва, ако бъде договорена 6% лихва, тоест с 2 процентни пункта повече - това означава, че 20 млн. лв. годишно ще може да бъдат присвоени и откраднати", обясни Васил Велев.

Подкрепи Economic.bg