Великобритания ще строи космическо летище

Страната ще развива търговски полети на 60 мили от Земята

Великобритания ще строи космическо летище

Снимка: U.K. Space Agency

328 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

На авиационното изложение във Фарнбъро, Великобритания представи плановете си изграждане на летище за търговски полети в космоса, пише The Wall Street Journal.

Правителството и ръководители в авиокосмическата индустрия разкриха подробности за по-рано обявените си намерения. Космическият порт би трябвало да започне извеждането на пътници извън атмосферата до 2018 г. Освен екстремно настроени туристи, инфраструктурата ще може да обслужва и изстрелването на малки сателити или научни апарати. Британската космическа агенция е набелязала осем потенциални локации за изграждане на съоръжението, а до края на годината тя трябва да се спре на една от тях.

Страната се опитва да поеме водеща роля в трансформацията на космическия сектор на континента от научно към търговско ориентиран. Анализатори смятат, че само на острова това може да представлява индустрия за 40 млрд. долара през 2030г. Отваряне на науката към бизнеса ще намали и натиска върху бюджета, тъй като тези технологии стават изключително скъпи, в момент, когато публичните разходи са в обществения фокус.

Някои правителства започнаха драстично съкращение на средствата за космически изследвания или се ориентираха към роботизираните технологии и безпилотни проучвания на Луната и Марс.

„Ние се намираме пред повратна точка в сектора и тръгваме в противоположна на Европа посока”, подчерта Анди Грийн, съпредседател на Съвета на космическите лидери в Обединеното кралство. Преди това да се случи, има нужда от правна рамка и регулации, които, обаче, да не възпрепятстват дейността на компаниите и привличането на инвестиции.

Швеция и Швейцария също са заявили амбициите си развитие в тази посока, но техните опити за привличане на частен капитал все още не са така агресивни. Може да се каже, че Великобритания следва стъпките на САЩ, където пътуванията отвъд атмосферата набират инерция. Основен „двигател” зад Океана е Space Exploration Technologies на създателя на Tesla Motors Елън Мъск. След края на програмата за совалки на NASA, SpaceX започна да осъществява карго полети за САЩ към Международната космическа станция, а отскоро проучва възможността и за извеждане на американски астронавти.

Подкрепи Economic.bg