Вероятно БЕХ ще финансира заема за АЕЦ „Белене”

Правителството няма ясна идея, откъде ще търси милионите за плащанията по заема за спрения проект и за реактора

6430 ~ 1 мин. четене

Най-вероятно Българският енергиен холдинг ще финансира 55-те млн. евро, които НЕК трябва да плати по заема за АЕЦ „Белене” от БНП Париба, съобщи енергийният министър Делян Добрев. Той напомни, че самата НЕК няма пари, а за търсене на заеми няма време. Възможно е за целта БЕХ да издаде облигации, каза още Добрев.

Обмисляме всички варианти. Още имаме време, макар и не много, тъй като падежът е на 23 май, припомни министърът. Заемът беше взет през 2008 г. за атомната централа, но впоследствие се оказа, че средствата от него са изразходвани за язовира „Цанков камък”

Две от банките, с които правителството преговаря, не желаят да участват в преструктурирането и удължаването на заема от 250 млн. евро. Останалите са съгласни, но при по-добри условия от тези по досегашния кредит. Добрев отказа да съобщи какви.

Министърът не каза и откъде ще бъдат взети и 100-те млн. лв., които НЕК дължи на „Атомстройекспорт” за дейности по АЕЦ „Белене”. Повечето от тях са за първия реактор, който е почти готов и има решение на Министерския съвет да бъде монтиран като седми блок в АЕЦ „Козлодуй”.

„Както виждате не е лесно в тази финансова ситуация”, заключи Делян Добрев.Подкрепи Economic.bg