Ветото ще подобри горския сектор (обновена)

Премиерът призова депутатите да разгледат Закона за горите и да проведат обществено обсъждане

Ветото е още един шанс да се постигне най-доброто в горския сектор за България и нейните граждани. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по повод ветото, което президентът Росен Плевнелиев наложи днес върху Закона за горите, съобщиха от правителствената информационна служба. 

„Философията на промените в този закон беше да се даде шанс за икономическо развитие на малките планински общини, чрез създаване на работни места и повишаване доходите на хората там, да се гарантира развитието на ски туризма и утвърждаването на България като привлекателен зимен център, заедно с предимствата ни като лятна туристическа дестинация”, посочи министър-председателят.

Той посочи, че следвайки интересите на гражданите, и с грижа за опазването на българската природа, лично се е ангажирал с политическите решения за отмяна на закона за ГМО и АКТА, за отказ от изграждането на петролопровода "Бургас - Александруполис", на АЕЦ "Белене", на проучванията и добива на шистов газ на територията на страната. Винаги е настоявал и за стриктно съобразяване със законите при изграждането на жизненоважните за страната ни инфраструктурни обекти.

Така и с последните промени в Закона за горите диалогът върви с разбирателство и установява общите ни разбирания за националните и гражданските интереси, за което им благодаря. Приехме общи текстове по три от четирите техни възражения и в момента обсъждаме и четвъртия”, каза Борисов.

Премиерът призова народните представители да разгледат и проведат по всеки член от Закона за горите задълбочено обществено обсъждане и да гласуват, като вземат предвид становищата на общините, екологичните организации и всички заинтересовани страни в този процес. Борисов изрази убеждение, че законите не се променят просто заради самата промяна, а за по-доброто бъдеще на страната и нейните граждани.

На следващото заседание на МС той ще разпореди на министрите да следват закона и да внасят предложения и законопроекти само след проведени задълбочени публични обсъждания и след като лично са се запознали с мнението на всички заинтересовани страни и са докладвали за тях.

„Като се отнасям с уважение към правото на всеки българин да изразява публично мнението си за управлението на страната и за мен, съм разпоредил на органите на МВР да се отнасят с дължимото уважение към протестиращите граждани и по никакъв повод да не употребяват сила или проявяват агресия спрямо тях”, каза премиерът.

„Не приемам опитите на опозицията или на деца, снахи и политкомисари на бившето политбюро на БКП да ме обвинят в антидемократичност и погазването на гражданските права и интересите на българската природа”, заяви още министър-председателят.

Коментари: 0