Високата доходност по щатските ДЦК води до приток на инвестиции

Скорошните събития в Китай остро напомниха за проблемите пред глобалните инвеститори. За разлика от американската икономика, която показва признаци на възстановяване, китайската се забавя

Решението на Федералния резерв на САЩ за план за започване на намаляване параметрите по програмата за месечно изкупуване на облигации, доведе до увеличение в разходите по заемите както отвъд океана, така и в останалите страни, като победителят от това е един- доларът.

Предлагайки график за това кога планира да започне намаляването на нивото на ликвидността на американските финансови пазари по- късно през годината, централната банка на САЩ по същество дръпна килима на "лесната ликвидност", който успокояваше световните финансови пазари години наред.

А сега перспективата за строга парична политика ще раздели "мъжете от момчетата", тоест тези пазари, които могат да си позволят по- скъпи пари от тези които не могат.

Проблемът е, че докато икономиката на САЩ може да попадне в първата категория, много други попадат във втората.

Като резултат международните инвеститори изтеглят парите си от икономики и пазари, които  са приемани като рискови и ги влагат на място, като американският долар, където вярват, че те ще са на сигурно.

Допълнителна подкрепа за зелената валута се появи и в лицето на Банката за международни разплащания през уикенда, когато годишният й доклад не само предположи, че ФЕД прави правилното нещо, започвайки да прекратява постепенно програмата си за изкупуване на облигации, но и че другите централни банки трябва да последват примера му.

Ако това се случи, световните нива на ликвидност биха били тласнати още по- надолу, което ще направи живота по- труден за тези страни, които не могат да си позволят по-високи лихвени проценти.

Скорошните събития в Китай остро напомниха за проблемите пред глобалните инвеститори. За разлика от американската икономика, която показва признаци на възстановяване, китайската се забавя.

Последното нещо, от което се нуждае е намаляване на ликвидността, но точно това се случва. Миналата седмица процентите на паричния пазар бяха оставени да се повишат до безпрецедентни нива, докато Пекин се опитваше да ограничи крайностите в банковото кредитиране, както и да затапи нежеланото повишение на цените на жилищата.

В Япония ситуацията е малко по- различна. Все пак обаче тя благоприятства пренасочване към долара. Японските държавни облигации може да не се движат в съответствие с тези на САЩ, предвид високите нива на ликвидност, предоставени от ЯЦБ. Но фактът, че  диференциала на възвращаемостите се увеличава в полза на САЩ. предполага, че японските инвеститори скоро също ще започнат да купуват долари.

За Еврозоната, ръстът на американските възвращаемости може да бъде дори още по- катастрофален, защото страхът от намалената в световен мащаб ликвидност също тласка възвращаемостите на повечето от страните в региона нагоре. Това не само ще направи по- трудно възстановяването на тези икономики, но и също така ще направи тежестта на дълговете на по- слабите членове по- нетърпима и еврото ще стане още по- неатрактивно отпреди.

А какво да кажем за САЩ?

Макар че решението на ФЕД несъмнено ще вземе своя данък от перспективите за растеж във времето, данните за американската икономика засега остават положителни. И тъй като корпорациите имат добри баланси и ограничена нужда от заемни средства, защото притежават солидни кешови резерви, въздействието от намалената ликвидност и по- високите разходи по заемане трябва да бъдат туширани.

Всичко това означава едно. Възходът на долара, който започна миналата седмица, е вероятно да продължи, докато все повече инвеститори се тревожат за въздействието на по- високите разходи по заемането и ефектът, който това ще окаже върху останалата част от света.

По материали на световни информационни източници

Подготвена от отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Коментари: 0