Високата доходност по щатските ДЦК води до приток на инвестиции

Скорошните събития в Китай остро напомниха за проблемите пред глобалните инвеститори. За разлика от американската икономика, която показва признаци на възстановяване, китайската се забавя

196 ~ 3 мин. четене

Решението на Федералния резерв на САЩ за план за започване на намаляване параметрите по програмата за месечно изкупуване на облигации, доведе до увеличение в разходите по заемите както отвъд океана, така и в останалите страни, като победителят от това е един- доларът.

Предлагайки график за това кога планира да започне намаляването на нивото на ликвидността на американските финансови пазари по- късно през годината, централната банка на САЩ по същество дръпна килима на "лесната ликвидност", който успокояваше световните финансови пазари години наред.

А сега перспективата за строга парична политика ще раздели "мъжете от момчетата", тоест тези пазари, които могат да си позволят по- скъпи пари от тези които не могат.

Проблемът е, че докато икономиката на САЩ може да попадне в първата категория, много други попадат във втората.

Като резултат международните инвеститори изтеглят парите си от икономики и пазари, които  са приемани като рискови и ги влагат на място, като американският долар, където вярват, че те ще са на сигурно.

Допълнителна подкрепа за зелената валута се появи и в лицето на Банката за международни разплащания през уикенда, когато годишният й доклад не само предположи, че ФЕД прави правилното нещо, започвайки да прекратява постепенно програмата си за изкупуване на облигации, но и че другите централни банки трябва да последват примера му.

Ако това се случи, световните нива на ликвидност биха били тласнати още по- надолу, което ще направи живота по- труден за тези страни, които не могат да си позволят по-високи лихвени проценти.

Скорошните събития в Китай остро напомниха за проблемите пред глобалните инвеститори. За разлика от американската икономика, която показва признаци на възстановяване, китайската се забавя.

Последното нещо, от което се нуждае е намаляване на ликвидността, но точно това се случва. Миналата седмица процентите на паричния пазар бяха оставени да се повишат до безпрецедентни нива, докато Пекин се опитваше да ограничи крайностите в банковото кредитиране, както и да затапи нежеланото повишение на цените на жилищата.

В Япония ситуацията е малко по- различна. Все пак обаче тя благоприятства пренасочване към долара. Японските държавни облигации може да не се движат в съответствие с тези на САЩ, предвид високите нива на ликвидност, предоставени от ЯЦБ. Но фактът, че  диференциала на възвращаемостите се увеличава в полза на САЩ. предполага, че японските инвеститори скоро също ще започнат да купуват долари.

За Еврозоната, ръстът на американските възвращаемости може да бъде дори още по- катастрофален, защото страхът от намалената в световен мащаб ликвидност също тласка възвращаемостите на повечето от страните в региона нагоре. Това не само ще направи по- трудно възстановяването на тези икономики, но и също така ще направи тежестта на дълговете на по- слабите членове по- нетърпима и еврото ще стане още по- неатрактивно отпреди.

А какво да кажем за САЩ?

Макар че решението на ФЕД несъмнено ще вземе своя данък от перспективите за растеж във времето, данните за американската икономика засега остават положителни. И тъй като корпорациите имат добри баланси и ограничена нужда от заемни средства, защото притежават солидни кешови резерви, въздействието от намалената ликвидност и по- високите разходи по заемане трябва да бъдат туширани.

Всичко това означава едно. Възходът на долара, който започна миналата седмица, е вероятно да продължи, докато все повече инвеститори се тревожат за въздействието на по- високите разходи по заемането и ефектът, който това ще окаже върху останалата част от света.

По материали на световни информационни източници

Подготвена от отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg