Внимавайте с наемането на жилище онлайн

Много често зад твърде хубавите и примамливи оферти стоят измамници, предупреждават от Western Union

76 ~ 2 мин. четене

В повечето случаи, обаче, зад офертите за наем на апартамент, които изглеждат твърде хубави, за да са истина, стоят измамници, които целят да измъкнат пари от хората, търсещи жилище под наем. За това предупредиха от Western Union.

От компанията предупреждават, че измамите, свързани с наема на жилища, се срещат все по-често, особено като се има предвид понижението на цените на недвижимите имоти през последните години.

Измамниците обикновено публикували предложението си на сайт за безплатни обяви. Най-често, апартаментите, които предлагали под наем, се намират в централните райони на София  - като булевард „Витоша” например, и са на много атрактивна цена – под пазарната цена за съответния район.

Собственикът на жилището може да бъде открит само чрез електронната поща, тъй като той твърди, че живее в чужбина. След като потенциален наемател прояви интерес към апартамента, предполагаемият собственик изпраща информация и снимки, за да спечели неговото доверие, обясняват от компанията. След това собственикът иска авансово плащане за първите два месеца, което наемателят трябва да изпрати чрез услугите за трансфер на пари. За да не предизвика съмнение, измамникът предлага на жертвата да изпрати парите на свое име, но след това да предостави всички детайли по плащането, за да докаже, че парите са изпратени. След като получи тези данни, измамникът взима парите, изпратени от жертвата, като използва фалшива лична карта и изчезва.

От компанията съветват потребителите да бъдат много предпазливи, когато за онлайн оферта изискват авансово  плащане. Също така не трябва да се предоставя информация за транзакцията на лица, които не познавате лично или на които не можете напълно да разчитате.

 

 

Подкрепи Economic.bg