Войната на Google, Microsoft и Nokia продължава

Според представители на търсачката, Microsoft и Nokia са сключили договорни отношения с редица компании, които управляват интелектуална собственост

Google подаде жалба в антимонополните органи на Европейският съюз срещу Microsoft и Nokia, в която обвинява компаниите в това, че плануват съвместно използване на патенти против конкурентите си на пазара на смарт-телефони и в частност срещу мобилната платформа Android и производителите, които я използват, съобщава днес водеща американска бизнес-медия, цитирана от kaldata.com.

За да увеличи присъствието си на пазара на смарт-телефоните, в началото на 2011 г. от Nokia обявиха началото на стратегическо партньорство с Microsoft в рамките на което компанията пусна в продажба устройства на основата на платформата Windows Phone 7.

Считано към днешна дата обаче, колаборацията между двете компании не даде нужните резултати - продажбите на устройствата на основата на WP7 са в пъти по ниски от тези на iPhone и Android. Компаниите се надяват да променят негативната тенденция на пазара на мобилни устройства в своя полза с излизането на платформата Windows 8, публична бета-версия на която вече се появи на сайта на Microsoft.

Според представители на Google, Microsoft и Nokia са сключили договорни отношения с редица компании, които управляват интелектуална собственост, и в частност с канадската Mosaid Technologies, които са предоставили управлението на 1200 патента. В медийното пространство и в бизнес-средите такива фирми често биват наричани "патентни тролове" понеже имат практиката да се съдят активно и продължително с производители на устройства и програмно обезпечение, като подават десетки, понякога стотици искове едновременно.

Според Google от Microsoft и Nokia са предложили на Mosaid да си поделят прихода от компенсации, които те може да получат в случай на успех при реализацията на патентните искове. За сега от Mosaid, както и от други компании засега не са подавали искове против Гугъл, но от интернет-компанията определят действията на конкурентите си "подготовка за изготвяне на съдебни искове против производителите на Android."

В първата четвърт на настоящата година, устройствата базирани на основата на Андроид заемат 59% от пазара на смарт-телефони, а устройствата базирани на конкурентната Apple iOS - 23%. По данни на Гартнър, дялът на Майкрософт на този пазар е по-малък от 2%.

Google вижда в действията на Microsoft и Nokia потенциална опасност за бизнеса си, тъй като, колкото по-голям е риска от патентни искове отправен към производителите на устройства, свързани с Андроид, толкова по-малко въпросните производители ще искат да я ползват и ще се оглеждат за алтернативни платформи, най-вече на мобилната платформа на Майкрософт, допълва още kaldata.com.

"Nokia и Microsoft са влезли в съюз, за да повишат стойността на мобилните устройства за потребителите създавайки "патентни тролове", завява представител на Гугъл. Той допълва, че компанията планира да подаде аналогична жалба и към антимонополните регулатори в САЩ.

От страна на Майкрософт обърнаха внимание на факта, че докато от Гугъл подават искове за монополно положение, то самите те създават такова в качеството си на компания, която държи близо 95% от пазара на интернет търсенето и реклама и самите Гугъл са обект на антимонополни дирения.

Защитата на Гугъл от действията на двете компании се изрази в покупката на Motorola Mobility за 12,5 млрд. долара, която притежава богато патентно портфолио, което се предполага, че ще помогне на Гугъл да предпази Андроид от съдебни искове.

Коментари: 0