Войната накара „Лукойл“ да продаде бизнеса си в Украйна

Купувачът на 240-те бензиностанции на "Лукойл Украйна" е австрийската компания AMIC

Войната накара „Лукойл“ да продаде бизнеса си в Украйна
320 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Руската петролна компания Лукойл продава мрежата си от бензиностанции и нефтени складове в Украйна, информира BBC. Нефтеният гигант се разбра за продажбата на активите на „Лукойл Украйна” на австрийската компания AMIC.

Стойността на сделката не е оповестена, но в съобщение на Лукойл се пояснява, че преговорите са проведени по инициатива на австрийската страна. Става дума за продажбата на цялата "Лукойл Украйна" с мрежа от 240 бензиностанции.

Договорът все още се подготвя и по предварителни данни ще бъде подписан в близко бъдеще. Освен частната Лукойл с мрежа от бензиностанции в Украйна разполага и руският държавният монополист Роснефт.

По-рано редица експерти изказаха позиция, че във връзка с конфликта между Киев и Москва, руските активи на украинска територия могат да бъдат заплашени от национализация с цел покриване на финансовите претенции от страна на украинските власти.

Припомняме, че новите руски власти в полуостров Крим национализираха редица едри нефтогазови добивни компании като Черноморнафтогаз, щетите, от което министърът на енергетиката и въгледобива на Украйна Юрий Продан оцени на 300 млрд. долара.

Подкрепи Economic.bg