Всеобщa стачкa в Гърция за Деня на труда

През следващото денонощие няма да работят болниците и общественият транспорт

92 ~ 1 мин. четене

Гърция започна 24-часова обща стачка в знак на протест срещу мерките за строги икономии, които въвежда правителството, съобщава Financial Times.

През следващото денонощие няма да работят болниците. Организаторите настояват правителството да прекрати да съкращава разходите и да повишава данъците, тъй като според участниците в стачката тази политика е довела до продължителната рецесия в страната.

Метрото в столицата Атина също няма да работи. Фериботите от своя страна планират извънредни маршрути и промяна на часовете за отпътуване за утрешния ден. Стачките в Гърция по повод Международния ден на труда съвпадат с Великденските празници и принуждават гражданите да променят плановете си за пътуване.

Преди ден парламентът на Гърция прие нови мерки за икономии, предвиждащи съкращаването на 15 000 държавни служители и намаляване на минималната заплата на 490 евро. Срещу това Гърция трябва да получи 8,8 милиарда евро нов транш от международните кредитори. Мерките бяха приети с гласовете на партиите от управляващата тройна коалиция - "Нова демокрация", ПАСОК и Демократичната левица.

В момента безработицата в Гърция надхвърля 26 процента и продължава да расте.

Подкрепи Economic.bg