Всички погледи са насочени към неделните избори в Гърция

Цената на петрола се повиши до 85 долара за барел

Еврото се покачи за трети пореден ден срещу американският долар, което не се беше случвало от февруари насам. Единната валута нарасна с минималните 70 пипса, до 1.2630 долара, като лек възходящ импулс се наблюдава и в ранните часове на тази сутрин. Играчите на валутния пазар продължават да закриват изгражданите през май, къси позиции в евра, с оглед неясния резултат от гръцките избори в неделя. Очаква се те да изиграят ролята на референдум за бъдещото членство на страната в еврозоната.

През последните няколко дни рязко са се увеличили тегленията на депозити от гръцките банки. Ако това бягство продължи и излезе извън контрол, съществува реална опасност Гърция да се окаже принудена да напусне еврото, независимо от неделният вот на гръцките граждани.

Въпреки официалните статистически проучвания, никой не може да каже кой ще спечели изборите. Едно е ясно обаче, който и да спечели, ще му е необходимо доста време, за да сформира коалиция. Сочената за фаворит Сириза, засега не дава признаци, че ще извади страната от еврозоната, макар че през последната седмица все по-яростно се противопоставя на строгите правила за икономии, които налага Тройката и настоява те да бъдат отменени. Очакванията, че победата на Сириза няма да доведе до излизане на Гърция еврозоната оказва допълнителна подкрепа на единната валута.

Според Ситигруп изборите в Гърция ще бъдат провал. От банката очакват силни турбуленции през идните месеци. Според Сити пазарите вече не вярват на фалшиви обещания и липса на решения. Предстоят големи колебания. Златото може да удари 2400 долара, а евро-долар да стигне до 1.10.

Лихвата по 10-годишните облигации на Испания удари 7%. При тези цифри Гърция и Ирландия потърсиха международна помощ. Застраховката срещу фалит на Испания се покачи до рекордното ниво от 612 пункта. Сделката от уикенда за помощ за испанските банки от 100 млрд. евро не успя да успокои европейските дългови пазари и лихвите по италианските 3-годишни облигации достигнаха 5.30% по време на вчерашният аукцион. Седемгодишните облигации повишиха средната си доходност до 6.10%, спрямо 5.21% на 27 април. Доходността по 8-годишните облигации достигна до 6.13%, спрямо 5.33% на 14 май.

Ден след като кредитната агенция Moody's, понижи рейтинга на Испания и Кипър, Egan-Jones понижи кредитния рейтинг на Франция от A- до BBB+ заради очакваното влошаване на дълговите показатели на страната и необходимостта от подкрепа за банковия сектор. Рейтинговата агенция очаква Франция да бъде подложена на силен натиск, въпреки че през последните 18 месеца страната не пострада от нарастване на разходите за финансиране.

Петролът формира временно дъно

Цената на петрола се повиши до 85 долара за барел, в ранните часове на тази сутрин. По време на вчерашната търговия цената на черното злато нарасна с 2 долара за барел до 84.50/60 долара. Новите слухове, че Федералният резерв ще предприеме нови икономически стимули, оказаха известна подкрепа за суровината. Редовната среща на ръководството на Фед ще се проведе на 19 юни, когато ще стане ясно дали слуховете ще се потвърдят. Цената на петрола беше подкрепена от данните за потребителското доверие в САЩ.

Индексът на Bloomberg, който измерва настроенията на потребителите, се е покачил за четвърта поредна седмица до -36,4 пункта, което е най-високо ниво от април. Междувременно стана ясно, че ОПЕК запазва производствения си таван от 30 млн. барела петрол дневно. Страните-членки ще преразгледат този максимум в случай, че има по-рязък спад в цената на петрола. От Credit Suisse прогнозират, че цената на петрола може да се срути до около 50 долара за барел заради кризата в еврозоната.
Цената на сорта Брент остана без съществена промяна по време на вчерашната търговия, а към ранните часове на тази сутрин се котира за около 98 долара за барел.

Цената на златото се покачи за трети пореден ден вчера, достигайки до 1628 долара за унция. Рязкото влошаване на дълговите пазари през последните няколко дни, както и спекулациите за нови количествени улеснения в САЩ, оказват подкрепа на ценният метал. В ранните часове на деня златото се разменя на цена от 1625/26 долара за унция.

Коментари: 0