Вълканов: „Минстрой“ е компания с европейско значение

В рудодобива са инвестирани много пари, затова той работи, категоричен е председателят на Съвета на директорите на "Минстрой холдинг"

4175 ~ 2 мин. четене

В България вече има компании с национално, но и с европейско значение. "Минстрой холдинг" е една от тях. След като има толкова работници, прави продукция, която се продава и издържа в годините на прехода, значи е такава. Това каза в ефира на радио К2 председателят на Съвета на директорите на "Минстрой холдинг" и собственик на "Горубсо-Мадан" Николай Вълканов. Той спечели и приза "Мистър Икономика" в конкурса на списание "Икономика".

Вълканов коментира и сектора, в който развива бизнес. "Рудодобивът е един от най-добре развиващите се отрасли в българската икономика, с най-висок ръст на производството и с най-висока заетост. Непрекъснато се назначават нови работници", твърди Николай Вълканов. От думите му стана ясно, че само в мините под негово управление са назначени около 2000 души. Мините са "Горубсо Мадан", "Горубсо Ботевград", "Рудозем" и "Върба Батанци". "Общо в отрасъла работят над 55 хил. работници. Това са пряко заетите, а освен тях има почти още толкова, които съпътстват, доставят, работят. В тези населени места се живее благодарение на нашите предприятия", категоричен е Вълканов.

"Рудодобивът работи добре, защото през последните 10 години се инвестираха много пари в него, внедрени са нови технологии, създадоха се нови работни места и отрасълът работи. 2000 г. беше фалирал, не работеше, беше в ликвидация и нямаше нито едно работно място", припомни шефът на "Минстрой".

Според него в много важно колко концентрат добиват рудниците, тъй като след това се извличат металите. "Добиваме около 2500 тона оловно-цинкови руди, но злато няма, за съжаление. Златото върви с медта. С пускането на "Върба Батанци" ще добиваме 3500 тона концентрат. Целта ни е да стигнем до 4500-5000 тона годишно производство, като имаме и нова концесия, която още не сме разработили", добави Николай Вълканов.

Той е категоричен, че "Минстрой" изпълнява концесионните си договори много стриктно. Хубавото тук е, че една част от тези пари отива в държавата, а друга част вече отива в общините. Не мога да кажа точни цифри за нашия принос, но не е малък", коментира Николай Вълканов. Той е убеден, че успешен бизнес не означава огромни печалби, а точни разчети. "Да вземеш кредит, да купиш техника, да вдигнеш производството, да плащаш заплати и стари задължения. Трябва да се гледат какви са разходите и задълженията на фирмите и тогава да се мисли, колко са големи печалбите", каза още шефът на "Минстрой".

Коментари: 0