Въвеждат таван на роуминга

От 1 юли по-евтин ще е мобилният достъп до интернет в ЕС, разговорите и кратките съобщения

Достъпът до интернет през мобилни телефони ще бъде много по-евтин за пътуващите в други държави от Европейския съюз от 1 юли. Цените на телефонните разговори и SMS-ите също падат. Това става възможно благодарение на нов еврорегламент.

Според него ще бъде въведен таван за максималната такса за роуминга на данни – изтеглянето на данни от интернет чрез мобилна връзка.

Новите правила за роуминг на данни ще доведе до спестяването на над 1000 евро годишно от бизнесмен, пътуващ с ЕС.

Поне 200 евро може да спести семейство на годишна почивка в друга държава от по-ниските роуминг такси.

По думите на заместник-председателя на Европейската комисия Нели Крус  чрез въвеждането на пределни цени за данните за всички в ЕС завинаги се слага край на надутите сметки за роуминг.

От 1 юли 2012 г. новите максимални цени без ДДС за мобилни потребители ще бъдат 29 евроцента на минута за изходящо обаждане, 8 евроцента на минута за входящо обаждане
9 евроцента за изпращане на текстово съобщение, 70 евроцента на мегабайт (MB) за изтегляне на данни или навигация в интернет при пътуване в чужбина, като ще се таксува на използван килобайт.

През юли 2009 г. много оператори таксуваха изтеглянето на данни от интернет с повече от 4 евро за мегабайт, а сега тази цена ще спадне около шест пъти.

От юли 2014 г. потребителите ще могат да избират отделен договор за роуминг преди пътуването си или доставчик в страната, в която ще бъдат, по същия начин както биха избрали Wi-Fi мрежа.

Коментари: 0