Wal-Mart е като злато за инвеститорите

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Акциите на най-голямата верига за търговия на дребно в света - американската Wal-Mart Stores носят сигурност на инвеститорите, каквато само златото може да им донесе, пише Bloomberg. От началото на годината досега акциите на компанията са скочили с 24% процента, а анализаторите единодушно смятат, че ръстът ще продължи и през следващите месеци.

Заради огромният интерес към книжата на търговската верига, породен от очакванията за по-голямо потребление, през миналият месец компанията за кратко се нареди на трето място в света по пазарна капитализация. В последствие отново падна на четвърто място, изпреварена от PetroChina Co.

"В някакъв смисъл акциите на Wal-Mart са като злато", коментира Дейвид Абела, портфолио мениджър в Rochdale Investment Management. "Те са безопасен залог в икономика като сегашната", допълва той.

През май Wal-Mart изпревари China Mobile Ltd. по пазарна капитализация, а през юни зад гърба на компанията остана и IBM. В последствие зад нея се нареди Microsoft Corp. и за кратко PetroChina.

Акциите на компанията се движат главно от усилията на мениджмънта да превърне отново веригата в търговски център, който предлага всички услуги. Веригата постоянно увеличава асортимента на своите продукти и услуги, а цените постоянно  вървят надолу, за да се привличат нови клиенти.

През първото тримесечие на годината продажбите на веригата скочиха с 8.5% до 113 млрд. долара. Чистата печалба също нарасна с 10% до 3.74 млрд. долара.

Акциите на Wal-Mart в момента се търгуват за 74.28 долара за брой. За една година книжата са поскъпнали с 56%. Пазарната капитализация на компанията в момента се оценява на 251.33 млрд. долара.

Коментари: 0