Яне Янев уличи Румен Овчаров в корупция

Янев представи документи, разкриващи корупция в енергийния сектор

Снимка: БГНЕС

3641 ~ 2 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Парламентарната анкетна комисия за борба с корупцията по високите етажи е открила случаи с търговия на влияние в енергийния сектор. Това обяви пред журналисти председателят на комисията Яне Янев.

Той показа материали от прекратени досъдебни преписки, които са разсекретени след негово писмо до прокуратурата, следствието, МВР и ДАНС. За първи път от 23 година е извършена цялостна процедура по декласифициране на важни документи, касаещи извършваните измами в този сектор, подчерта Янев.

Той обвини лидера на БСП Сергей Станишев и бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров в тайни договори с енергийния консултант Красимир Георгиев, собственик на фирмата “Фронтиер“ за незаконни, по думите на Янев, доставки на ядрено гориво за АЕЦ “Белене“.

Според Янев се налага изводът, че "сегашният лидер на ПЕС и бивш министър председател (Сергей Станишев) тайно зад гърба на ЕК е договарял чрез Румен Овчаров и Красимир Георгиев, незаконни доставки на ядрено гориво от Русия". Една от справките, представени от Янев, съдържа разговори от октомври и ноември 2006 г. година за купуване на гориво за АЕЦ "Белене" от руска фирма. Янев посочи това за "класически пример за търговия с влияние, тъй като има данни, че Румен Овчаров в качеството си на министър е договарял чрез Красимир Георгиев доставката на ядрено гориво от Русия".

Според Янев в изнесените данни има доказателства за извършени тежки престъпления и би следвало главният прокурор да възобнови тези дела.

Депутатът каза, че е получавал серия от заплахи, след като миналата седмица анонсира, че ще представи уличаващи документи пред медиите. Той отказа да уточни кой точно е отправил закани срещу него, но обеща, че след като се види с главния прокурор Сотир Цацаров, ще назове и имената.

Румен Овчаров коментира пред БНР, че не е могъл да разбере защо Яне Янев обвинява точно него. Депутатът от БСП запита защо точно тези документи се разсекретяват и защо точно сега.

Подкрепи Economic.bg