Япония налива ¥10.3 трлн. в икономиката

Премиерът Шиндзо Абе каза, че средствата ще доведат до 2% икономически ръст и до създаването на 600 хил. работни места

132 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Японското правителство ще похарчи 10.3 трлн. йени (116 млрд. долара), за да опита да съживи икономиката и да извади страната от рецесията и дефлацията. Стимулиращият пакет беше представен днес от премиера Шиндзо Абе, според който средствата ще доведат до 2% икономически ръст и до създаването на 600 хил. работни места.

Около 3.8 трлн. йени ще бъдат използвани за превенция срещу природни бедствия, 3.1 трлн. йени за директно стимулиране на частните инвестиции и други мерки, се казва в правителственото съобщение, цитирано от Bloomberg. Новият план предвижда още мерки за подобряване на конкурентоспособността на японската икономика и стимулиране на иновациите, както и мерки за подобряване на социалната сигурност, образованието и здравеопазването. Правителството ще допринесе и с още близо 3 млрд. йени към националната пенсионна схема.

"Правим смела промяна към икономическа политика, която ще създаде богатство чрез икономически растеж", коментира Абе по време на представянето на новата програма.

Според анализатори обаче обявените мерки означават, че ангажиментът на правителството за фискални реформи все повече намалява. В момента Япония е най-задлъжнялата държава в света, като отношението дълг/БВП е над 220%.

"Абе вероятно иска да подкрепи икономиката и да си затвори очите за фискалната дисциплина, поне до изборите", коментира Хироаки Муто, старши икономист в Sumitomo Mitsui Asset Management в Токио. "Има опасност доходността по дългосрочните облигации да се повиши, освен ако правителството не предприеме мерки за възстановяване на фискалното здраве", добавя той.

Изборите за Горната камара на парламента са през юли, а стимулиращите мерки вероятно ще помогнат на управляващата в момента Либерално-демократична партия да получи допълнително подкрепа.

Подкрепи Economic.bg