Японските акции потънаха в мечи пазар

Nikkei 225 се срина с над 6 на сто до 12 467 пункта

88 ~ 1 мин. четене

Индексите на водещите борси в Азия рязко загубиха стойност на днешната сесия. Японските акции претърпяват тежка загуба, което според анализатори се дължи на неяснотата по отношение на това каква ще лбъде паричната политика на ФЕД в близко бъдеще. Това се отрази негативно на Wall Street и повлия върху сантиментите на азиатските инвеститори.

Nikkei 225 се срина с над 6 на сто до 12 467 пункта, което е най-ниската стойност от 3-ти април, когато централната банка на Япония обяви нова фаза на монетарна политика, като обеща да удвои паричната база в рамките на две години. Йената поскъпна до най-силното си ниво спрямо американския долар от началото на април насам, надхвърляйки 95 йени за долар.

Голяма роля изигра и новината за перспективите в региона от Световната банка, която понижи предвижданията си за глобалния икономически ръст тази година. Според актуалните очаквания през 2013 година световната икономика ще нарасне с 2,2 на сто, а не както се очакваше през януари с 2,4 на сто.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific се понижава с 2,3 на сто днес до 128,92 пункта, заличавайки натрупания от началото на годината ръст.

В Хонконг Hang Seng загуби с 3,1 на сто, докато в Южна Корея Kospi отстъпи с 0,9 на сто. На борсата в Тайван Taiex губи 2 на сто, а във Филипините и Тайланд основните индекси пропадат с по над 5,5 на сто.

Подкрепи Economic.bg