Японските акции поведоха спада по борсите в Азия

Nikkei 225 отчете най-голямото си понижение за последните близо 2 месеца

140 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Фондовите борси в Азия и Австралия масово се оцветиха в червено, като спадът беше поведен от японските акции. Общият индекс Asia Pacific се срина с 1.9% до 133.19 малко преди затварянето на сесията в Токио. На всяка печеливша акция в бенчмарка, други четири се понижаваха.

Японският Nikkei 225 отчете най-големия си спад за последните близо 2 месеца, след като йената докосна 6-седмичен връх спрямо долара. Topix изтри 3.2% от стойността си, а южнокорейският Kospi индекс и тайванският Taiex загубиха по 1.5%. Австралийският S&P/ASX 200 се понижи с 1.9%, което е най-големият му спад от 3 юли насам.

В Хонконг Hang Seng загуби 0.9%, след което загубата на бенчмарка от началото на годината нарасна до 3.2%. Китайският Shanghai Composite се понижи с 0.4%, докато в Сингапур Straits Times спечели 0.1%, предаде Bloomberg. "Пазарите навлизат в период на несигурност", коментира Йоджи Такеда, базираният в Хонконг ръководител на RBC Investment.

Книжата на Pioneer се сринаха с 8.7% в Токио, след като производителят на автомобилни озвучителни системи понижи прогнозата си за годишна печалба. Най-голямата минна компания в света - BHP Billiton, загуби 2% от пазарната си капитализация в Сидни. Спадът дойде на фона на понижението на медните фючърси.

Подкрепи Economic.bg