Японското правителство подаде оставка

До извънредните парламентарни избори премиер на страната ще бъде Осаму Фуджимура

156 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Японският министър-председател Йошихико Нода подаде оставка, с което кабинетът се разпуска, пише Reuters. Информацията беше потвърдена от говорителя на правителството Осаму Фуджимура. Действията са част от стратегията на управляващата Демократичната партия да получи повече подкрепа при предстоящите фискални реформи.

В новият временен кабинет Нода ще бъде финансов министър, а премиер на страната ще бъде Корики Йожима, който досега беше председател на парламента. Анализатори очакват той да продължи политиката на Нода и в крайна сметка да се приеме 10% данък върху приходите, което е двойно на сегашните 5%. Това трябва да стане до октомври 2015 г. чрез постепенно увеличаване.

Постовете си в новия кабинет ще запазят външният министър и министърът на отбраната. И двамата в момента имат тежки отговорности, свързани с растящото напрежение между Япония и Китай.

На предстоящите извънредни парламентарни избори обаче се очаква на власт да дойде Либералната демократична партия. Нода не се ангажира с конкретен срок за тяхното провеждане, но каза, че ще се случи "скоро".


Подкрепи Economic.bg