Ярка комета преминава в близост до Земята

Астрономите очакват уникални небесни картини

264 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

В следващите дни ще бъдем свидетели на много интересно и рядко астрономическо явление. Кометата С/2012 S1 (ISON), открита на 21 септември от двама руски астрономи, ще премине на 26 декември 2013 г. на 64 411 800 км от Земята, съобщиха астрономите от БАН.

Това ще бъде първото преминаване на ISON през вътрешността на Слънчевата система. Астрономите очакват ярка, красива и видима с невъоръжимо око гледка. По думите им преминаването в особена близост до Слънцето ще доведе до многократно увеличаване на яркостта, темпа на отделяне на газ и прах и поява на нови активни области на повърхността на кометното ядро.

Последните наблюдения показват силно развитие на опашката, достигаща до 8 градуса на небето, джетове и структури в комата. От БАН успокояват, че поради голямото разстояние, няма опасност при преминаването на кометата.

"Кометата ще ни донесе много информация за формирането и динамиката на нашата планетна система, взаимодействието на обектите със Слънцето, и не на последно място изключително красиви и уникалнио небесни картини", пишат още от БАН.

Подкрепи Economic.bg