Заемът за БДЖ се отлага

Връзват гарите онлайн през юли. Ще продават билети на всяка спирка, съобщи директорът на железниците Владимир Владимиров

Заемът от Световната банка за БДЖ ще бъде взет след приватизацията на „Товарни превози”. Причината е, че още не е ясен размерът на кредита, заяви Владимир Владимиров, председател на Управителния съвет на Холдинг БДЖ, пред БНТ. Очакваните около 200 – 250 млн. лв. от сделката ще влязат в компанията и ще се използват за погасяване на част от нейните задължения. В момента по различни схеми започва тяхното изплащане, каза Владимиров. 12 млн.лв. повече са свободните пари  в БДЖ в сравнение с предишната година.

2 млн.лв. годишно са губили БДЖ „Товарни превози” от кражба на горива, още един милион лева са загубите в "Пътнически превози". Преди дни ръководството на дружеството разкри схема за точене на дизел от локомотивите и данните са вече в разследващите органи. Тези схеми съществуват в БДЖ от десетилетия и не може при такъв мащаб да са без прикриване от  началници, смята жп шефът. Той уточни, че в момента висшето ръководство на БДЖ  не покровителства такива схеми, а ги разкрива.

Ще предприемем  и мерки за пестене на електроенергия чрез мотиране на електромери в локомотивите на електрическите мотриси, каза Владимиров.

През юли в БДЖ Пътнически превози ще заработи информационната система, която ще свърже всички гари и спирки онлайн помежду им и с НАП. Тогава  ще се регистрира всеки продаден билет и билетопродовачите няма да продават повече документи за пътуване от наличните места в съответните влакове. Дотогава ще подобрим координацията между гарите и касите по телефона, за да подобрим обслужването и пътуването през първомайските празници и да не се повтори ситуацията с липсата на места за пътници с билети, както се случи по Великден, обеща жп шефът.

Запълването на влаковете може да се контролира според броя на продадените билети. Големият брой гратисчии са проблемът. БДЖ ще продава вече билети на всяка гара и спирка. Кондукторите във влака само ще проверяват и свалят нередовните пътници, а няма да продават билети във влака.  

 

 

Коментари: 0