Зам.-шеф на лекарския съюз предупреждава за стачка

Всички проблеми в здравеопазването се стоварват върху лекарите, казва Д-р Юлиан Йорданов

Автор: Economic.bg

България може да се сблъсне и с национална ефективна стачка на лекарите, стана ясно днес. "Нагласи за национална стачка има, заради всички проблеми, които се случват в здравеопазването", каза д-р Юлиян Йорданов, зам.-председател на БЛС в предаването „Събуди се” на Нова телевизия.

Според него всичко е заради това, че голяма част от тях "не се решават": "Заради това, че в последно време като че ли има някаква тенденция проблемите в здравеопазването да се изместват и да се стоварват само върху лекарите, като че ли те са виновни за състоянието на система". 

„Преди около месец и половина получихме писма от една международна лекарска организация (европейска), на която ние сме членове и там бяхме уведомени, че на 15 май ще има един европейски общонационален протест на лекарите за условията на труд, заплащането и т.н. Ние като членове на тази организация, разбира се, че ще проведем съответните мериприятия и тук въпросът е дали това ще бъде международна, интернационална или в зависимост от ситуацията ще я направим национална, допълни д-р Юлиян Йорданов.

В коментар за внезапната и изненадваща проверка на НЗОК той заяви: „Аз имам странното усещане за едно дежа вю. Преди 2 години предишният управител на НЗОК точно по същото време направи същата пиар акция. Тогава също гръмнаха всички медии колко много се източва касата. Оказа се тогава, че над 90% от санкциите, които са направени са за несъществуващи, невлияещи върху качеството на обслужване на пациентите неща. Нешо подобно се случва и сега. Има санкции, които са просто за смешни неща.”

Коментари: 0