Замразяват субсидиите за "зелен" ток в Германия

Управляващата партия на Ангела Меркел предвижда законови промени, които ще забранят увеличението поне до 2014 г.

120 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Християндемократическият съюз (ХДС), оглавяван от германския канцлер Ангела Меркел, планира да замрази субсидиите за производителите на електроенергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Целта на подготвяните законови промени е да се предотврати политическата съпротива при преминаването на германската икономика от ядрената енергетика към алтернативни източници на електричество, пише Wall Street Journal.

Министърът на околната среда Питър Алтмайер е съобщил, че правителството ще предложи промените в закона и те вероятно ще бъдат приети през август. Новото законодателство ще забрани да се увеличават субсидиите за производителите на зелена енергия поне до 2014 г. След това всяко увеличение ще бъде ограничено до 2.5% на година. Законопроектът ще позволи на мрежовия оператор да намали плащанията, които прави към новоприсъединените ВЕИ проекти.

"Не е справедливо потребителите на електричество да носят целия риск за бъдещото движение на цените", коментира Алтмайер. По неговите думи промените в закона са приветствани от потребителските асоциации, които отдавна апелират за намаляване на субсидиите за зелена енергия.

От Федерацията на възобновяемите енергийни източници обаче казаха, че промените, ще засегнат силно ВЕИ производителите. "Това ще премахне всякакво надеждно планиране на тези, които сега инвестират в енергийни източници щадящи климата", се казва в тяхното съобщение.

Канцлерът Ангела Меркел спечели подкрепата на обикновените германци, като взе решение да се откаже от ядрената енергетика. След аварията в японската атомна електроцентрала "Фукушима" през март 2011 г., канцлерът нареди да се спрат веднага най-старите реактори и даде срок до 2020 г. да излязат от експлоатация и останалите мощности в страната.

Последва ускорено строителството на ВЕИ, което беше наречен от анализаторите "енергийна революция". Бумът беше стимулиран допълнително от решението на правителството да вдигне рязко цената на електроенергията произвеждана от ВЕИ. През януари 2012 г. субсидията беше увеличена от 3.6 евроцента за киловатчас до 5.3 евроцента. Допълнителните разходи за субсидии обаче се начисляват в сметките за ток, най-голямата тежест пада върху домакинствата, пише WSJ.

Подкрепи Economic.bg