Замък от "ледени" кубчета

Изоставена постройка в Лондон се превръща в екологичен дом на стойност 1,5 млрд. долара

288 ~ 2 мин. четене
Автор: Михаела Зарева

На пръв поглед изглежда като сцена от филма Стар Трек. В действителност обаче сградата е напълно реална и се намира в Южен Лондон.

Къщата, върху чиито основи е изграден „леденият дворец“, е построена през 30-те години и е била закупена от архитекта Карл Търнър и приятелката му Мери Мартин на цена от 475 000 британски лири преди няколко години, разказва Дейли Мейл. „Ледената къща“, чиято стойност в момента възлиза на 1,5 млн. лири, се състои от три куба, залепени един върху друг.

Интересното е, че кубовете са направени не от лед, а от млечни на цвят стъклени панели, положени върху полирани бетонови плочи. Това създава илюзията за ледени стени. Интериорът, дело на самия архитект, е съвсем семпъл – бели стени, разчупени от плъзгащи се дървени врати от бяла бреза. Търнър описва дома си като един от най-енергоспестяващите в цяла Великобритания.

Трите конзоли са разпределени по следния начин – на последния трети е разположена дневната, един куб по-надолу се намират спалнята и банята, а най-ниският първи е мултифункционален. В момента семейството го използва главно за работно помещение. Къщата предлага и неповторима 360-градусова гледка към Лондон.

Къщата включва и соларни панели, състоящи се от „енергийни колове“, чиито източници на енергия са вградената в основите им топлинна помпа, вентилацията, която има способността да възстановява топлина и подовото отопление. Останалите „зелени“ допълнения са покрив от диви цветя, който се намира върху първия куб, както и система за събиране на дъждовна вода.

Цялостната реализация на проекта отнела на създателите му 14 месеца, а Карл Търнър се надява в бъдеще да „залепи“ нови кубове, изграждайки още зелени покриви върху тях.

Подкрепи Economic.bg