Започна 24-часова стачка в Lufthansa

Стюардесите и стюардите заплашиха, че ще стачкуват докато не им се увеличат заплатите с 5%

272 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Най-голямата германска авиокомпания Lufthansa спря да изпълнява редовните си полети, заради влязлата от днес в сила 24-часова ефективна стачка на стюардите и стюардесите. Компанията е отменила 2/3 от планираните за днес полети, а останалите ще се поемат от други компании.

Представител на компанията заяви, че за днес са анулирани 1 200 полета от планираните 1 800. Останалите ще бъдат обслужени с компании, които не са засегнати от социалния протест като "Суис еър", "Остриън еърлайнз", "Джърман уингс" и "Юроуингс".

Синдикатът UFO, в който членува по-голямата част от 18-те хиляди души кабинен персонал, обяви късно в сряда, че днешният протест ще продължи 24 часа, ако авиопревозвачът не изпълни исканията на протестиращите.

Стачката засяга летищата във Франкфурт, Берлин и Мюнхен, както и аерогарите в Дюселдорф, Щутгарт и Хамбург.

Исканията на служителите са заплатите им да бъдат увеличени с 5% със задна дата за последните 15 месеца, за да се наваксат последните три години стагнация. Също така синдикатът е твърдо против да се наемат служители на временни договори или да се прехвърлят към други компании.

Подкрепи Economic.bg