Засега няма да увеличават капитала на Общинска банка

Според опозицията липсва прозрачност при представянето на предложението за апортиране на общински активи към трезора

3611 ~ 1 мин. четене

Столичният общински съвет отложи взимането на решение за апортна вноска за увеличението на капитала на Общинска банка АД. "Товаотлагане може да е фатално за нашата стратегия", заяви вносителят на доклада и общински съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев.

Докладът стана повод за напускането на групата на БСП на заседанието на съвета и предизвика редица критики от страна на вносителя.

Алексиев съобщи, че по негова информация капиталовата адекватност на банката е 13.8% при средна капиталова адекватност на конкуренцията от около 16%. "Тя е функция на капитала на банката, затова за стабилизирането й и за да участваме в по добри проекти имаме нужда от увеличаване на капитала.

"Предстоят политически консултации, а ако председателският съвет прецени, ще бъде направена извънредна сесия на съвета по този въпрос", заяви председателят на СОС Елен Герджиков. Той допълни, че това решение трябва да се вземе максимално бързо.

Дебатът не доведе до конструктивни предложения за решаване на въпроса за увеличаването на капитала на банката. По думите на Прошко Прошков липсва достатъчно прозрачност при представянето на предложението за апортиране на общински активи към банката.

От своя страна Атанас Атанасов от Синята коалиция критикува мнозинството за липсата на политически диалог, както и поиска коментар за представена от него информация относно некоректно давани кредити от Общинска банка на друга финансови институции и дружество, доскоро стопанисвало футболен клуб. Информацията на общинския съветник бързо беше отхвърлена и определена като "жълта" от Орлин Алексиев и Елен Герджиков.

Подкрепи Economic.bg