Земеделците ще плащат по-евтино гориво от 2014 г.

Зърнопроизводителите ще получат субсидиите си както всяка година - през февруари

Земеделските производители може и да плащат по-ниска цена за горивото за земеделската техника, ако държавата намери възможности за възстановяване на акциза на горивата за земеделските производители през 2014 г. Това стана ясно от думите на министъра на земеделието и храните Димитър Греков по време на срещата му с Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

От съобщение на пресцентъра на земеделското министерство става ясно, че Греков и председателят на парламентарната комисия по земеделие и храни Светла Бъчварова са се договорили с производителите да потърсят възможност за връщане на акциза, но твърд ангажимент за тази стъпка не е предприет.

В момента Министерство на земеделието и храните (МЗХ) подготвя нова нотификация, която да даде възможност държавната помощ за намаление на акцизната ставка да се прилага от началото на 2014 г. "До момента България има нотификация за тази държавна помощ до края на 2013 г., но тя не се прилага, защото предишното правителство не е предвидило такива средства в бюджета", се посочва в съобщението на МЗХ. Греков и Бъчварова са се ангажирали да представят пред правителството и парламента въпроса за осигуряване на тези средства в бюджета за 2014 г.

Ангел Вукодинов от НАЗ посочи, че за производителите е много важно навременното получаване на средствата по директните плащания, а министърът увери, че зърнопроизводителите ще получат субсидиите си както всяка година - през февруари.

Коментари: 0