Земеделието отбелязва ръст от 3.5%

Положителен фактор в развитието на икономиката на страната ни през 2012 г. е нарастването на потреблението с 1.8% и увеличението на инвестициите с 9.6%

212 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Земеделието е секторът, който отбелязва най-голям ръст през 2012 г. - 3.5%. Това показва годишния доклад за икономическо развитие на България на Българска академия на науките (БАН).

„От цялата ни икономика през 2012 г. селското стопанство беше секторът, който се представи най-добре. Това се дължи на добрата реколта през изминалата година”, заяви Калоян Ганев от Института за икономически изследвания при БАН.

Той отбеляза, че през 2012 г. икономическият растеж в България се забавя до 0.8% на годишна база, а през 2011 г. икономическият растеж е бил 1.8%. През 2012г. се наблюдава и спад на износа с 0.4%, като причините за това са вътрешни и са свързани с икономическата политика в страната.

Положителен фактор в развитието на икономиката на страната ни през 2012 г. е нарастването на потреблението с 1.8% и увеличението на инвестициите с 9.6%, показва доклада на БАН.

Според Калоян Ганев България е постигнала положителни резултати за изминалата година при усвояване на европейските фондове, както и при поддържането на фискалната дисциплина. По думите му, липсата на реформи в ключови сектори като образование, здравеопазване и социалната сфера, оказват и краткосрочен негативен ефект в икономиката на страната.

Подкрепи Economic.bg