Земеделските субсидии ще се дават на стопанство

Промяната се прави, за да достигнат средствата директно до производителите, заяви Мирослав Найденов

244 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

От следващия програмен период субсидиите ще се дават на стопанство, а не на очертани площи. Toвa съобщи на среща със земеделски производители в Перник министър Мирослав Найденов, предава БТА. 

Промяната се прави, за да достигнат средствата директно до производителите. Министърът посочи пример в Кърджалийско, при който дори живеещи извън България хора вземали субсидии само на базата на очертани площи.

„Съветът на министрите в Брюксел е пред финала на една справедлива реформа на общата селскостопанска политика, която ще дада почти равен шанс на всички страни в ЕС и на всички сектори”, заяви Найденов. Той посочи, че за периода 2014-2020 г. в българското земеделие трябва да влязат 15 млрд. лв.

България подкрепя позицията на Европейската комисия (ЕК), че средствата трябва да отиват при т. нар. активни фермери. „Сега се борим 15% от ресурса за директни плащания да отива при дейностите, свързани с производство - за секторите животновъдство, зеленчукопроизводство, овощарство, пчеларство, т. е. това, което не е обект на подпомагане с европейски средства”, съобщи министърът. Искането е декларирано от България и се ползва с подкрепа от източноевропейските държави.

„В новия програмен период страните-членки ще могат да прехвърлят без разрешение от Европейския съюз средства от една мярка в друга”, съобщи още Мирослав Найденов. По думите му 2014 г. ще бъде обявена от ЕК като преходна и ще се запазят правилата за подпомагане на производителите, което е улеснение за тях.

Подкрепи Economic.bg