Златото доближи 1600 долара за тройунция заради хаоса в Италия

Инвестиционните банки са разделени в очакванията си за движението на цената на метала

Снимка: БГНЕС

3596 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Фючърсите на златото се приближиха до ключовата психологическа граница от 1600 долара за тройунция във вторник. Инвеститорите потърсиха убежище в благородния метал след неубедителните резултати от парламентарните избори в Италия, пише Marketwatch.

Цената на златото с доставка през април се повиши с 11.40 долара, или 0.7%, до 1598 долара за тройунция. След това стойността на жълтия метал върна малко от ръста си и се котираше с повишение от около 0.6%. По време на вчерашната редовна търговия в Ню Йорк златото успя да се повиши и по този начин да минимизира тежките загуби от миналата седмица.

Благородните метали се използват като убежище от инвеститорите по време на политическа и икономическа несигурност, припомнят анализатори. Резултатите в Италия, при почти всички преброени бюлетини, сочат политическа безизходица.

Големите инвестиционни банки остават разделени в очакванията си за движението на цената на златото. Вчера, 25 февруари, американската финансова институция Goldman Sachs понижи 3, 6 и 12-месечните си прогнози за цените на злато. Досега от банката прогнозираха 1805 долара за тройунция през следващите 12 месеца, но вече очакват цена от 1550 долара.

Също вчера, швейцарският банков гигант UBS прогнозира силен ръст на златото през тази година.

Подкрепи Economic.bg