Златото отправя предупреждение към пазарите

Сегашното влошаване на ситуацията може да се окаже повторение, но без добрата новина за фондовите борси в развитите държав

88 ~ 2 мин. четене

Златото може би отново изпраща предупреждение към пазарите. Цената му отново спада, най-съществено след катаклизма през пролетта. Вероятната причина е страховете от затягане на монетарната политика в САЩ през септември.

През април, обезценка на златото с над 10% сигнализира предстояща сеизмична промяна - края на очакванията за безкрайни монетарни облекчения от Федералния резерв. От тогава насам доходността по 10-годишните американски облигации скочи от 1.6% до 2.6%. Нововъзникващите пазари падаха, а суровините поевтиняваха. Единственият очевиден победител са акциите на развитите икономики. Стандарт енд Пуърс в САЩ скочи с около 10%.

Сегашното влошаване на ситуацията може да се окаже повторение, но без добрата новина за фондовите борси в развитите държави.

Икономическите новини от САЩ са достатъчно добри, за да успокоят директорите от ФЕД. Ричард Евънс, възприеман като привърженик на печатането на пари, е последния който съобщи, че намалението на облекченията може да стартира още през следващия месец. Докато обаче представителите на централните банки се безпокоят по-малко, инвеститорите се безпокоят повече.

Техните страхове могат да свалят и още цената на златото, въпреки че вероятно няма да е колкото през април. Жълтият метал обаче индикира за по-значителни проблеми на други места. Считаните за предлагащи сигурност облигации отново изглеждат уязвими. По-малко покупки от ФЕД, по-силен растеж и в крайна сметка по-висока инфлация са все фактори срещу тях. Тяхната доходност остава прекалено ниска, но има пространство за спад.

Суровините и активите на нововъзникващите пазари започнаха низходящия си тренд 2 години по-рано, през април 2011. И в двата случая възстановяването в САЩ и постепенното поскъпване на долара от ултра ниските нива се оказаха негативни. Ако сега ФЕД печата по-малко пари, долара ще нарасне и повече, а суровините и нововъзникващите пазари са обречени да продължат да спадат.

Лекият суров петрол се оказа устойчив на низходящия тренд, а сорта Брент сега е приблизително на същата цена като през април. Цената на петрола обаче може да започне да спада, когато започне стягането на монетарната политика на ФЕД. Това ще е добре за търсенето на суровини и световния икономически растеж и една добра новина за ФЕД.

Какво ще стане с акциите на развитите пазари? Тяхното колебание през юни може би е по-добър индикатор от покачването им през юли. Когато най-накрая бъдат лишени от гориво идващо от евтиното финансиране и при нарастване на пазарните лихви, изглежда трудно да си представим, че все по-скъпите акции няма да бъдат засегнати.

По материали на световни информационни източници

Подготвена от отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg