Adidas ще направи 20 млн. чифта обувки от рециклирана пластмаса

Компанията ще лансира и нови материи от рециклирани полиестери

Adidas ще направи 20 млн. чифта обувки от рециклирана пластмаса

Снимка: Adidas

1452 ~ 2 мин. четене
Adidas ще лансира нови материи, изработени от рециклирани полиестерни и морски пластмасови отпадъци и ще разшири продуктовите линии, след успеха на обувките, направени с инициативата Parley for the Oceans, съобщиха от спортната фирма днес.

Adidas за първи път си партнира с Parley през 2015 г. и постепенно разширява производството на обувки, използвайки пластмаса, събрана от плажовете и крайбрежните региони, за да направи повече от 11 милиона чифта през 2019 г.

Фондация Ellen MacArthur, благотворителна организация, която насърчава пренасочването на икономиката към кръгов модел, който елиминира отпадъците, казва, че по-малко от 1% от материалите, използвани за дрехи, се рециклират. Това носи загуба на материали на стойност над 100 милиарда долара всяка година.

Adidas ще продължи да прави обувки и дрехи с марка Parley от океанска пластмаса през 2020 г. и също така ще пусне плат „Primeblue“, съдържащ морски отпадъци от Parley, който ще използва в съществуващи линии като популярните си обувки Ultraboost.

Общо немската фирма ще произвежда 15-20 милиона чифта обувки, използвайки океанска пластмаса през 2020 г.

Рециклираният полиестер струва около 10% повече от необработения материал, но в крайна сметка Adidas иска да свали цената, за да могат повече потребители да си позволят да избират устойчиви продукти.

„Въпрос на време е, въпрос на мащаб, на обем и ние се опитваме да сме водещи в това" заяви Джеймс Карнес, заместник-председател на Adidas по стратегията на марката, пред Reuters.

Adidas твърди, че иска повече от половината от полиестера, който използва, да бъде рециклиран през 2020 г., увеличавайки се до 100% до 2024 г. През 2019 г. Adidas очаква 46% от използвания в облеклата й полиестер да бъде рециклиран, в сравнение с едва 28% за обувките.

Лидерът на пазара Nike използва рециклирана полиестерна прежда за горната част на популярните си обувки Flyknit, казвайки, че това й е помогнало да отклони повече от 4 милиарда пластмасови бутилки от депата.

В допълнение към инициативата за океанска пластмаса, Adidas ще започне да маркира продукти, произведени от 100% рециклиран полиестер от други източници като „Primegreen“ по-късно през годината.

В съобщение, поставено преди Супербоул в неделя, Adidas заяви, че също така ще прави повече спортни екипи от устойчиви материи с американските си спортни партньори като Major League Soccer и Националната хокейна лига.
Подкрепи Economic.bg