AFP: Най-малко 11 000 гръцки фирми са дошли в България

Гръцкият бизнес търси спасение в най-бедния член на ЕС, пише агенцията в свой репортаж

AFP: Най-малко 11 000 гръцки фирми са дошли в България
Изправени пред дълбока икономическа криза в страната, най-малко 11 хил. гръцки компании са намерили спасение в съседна България - най-бедният член на Европейския съюз. Това се казва в репортаж на Агенция Франс прес, направен в София.

"Тук имаме стабилност - надеждни данъци, стабилно законодателство и позитивна среда", казва Йоанис Политис, мениджър на гръцката компания за хигиенни продукти "Септона", която открива преди 10 г. своя фабрика в Русе. 

Близо 120 големи гръцки компании се установяват в България през първото десетилетие на новия век. Те са предимно фирми, занимаващи се с търговия на дребно, дистрибуция на гориво, строителство и недвижими имоти. 

След като през 2009 г. гръцката криза сложи край на емиграцията на големия бизнес, малките и средни компании продължиха придвижването си към България, за да се възползват от ниските данъци.

"Почти невъзможно е да ръководиш бизнес в Гърция, компаниите изчезват до месец, два, три, тъй като данъците и лихвените проценти са много високи", казва Панайотис Дувос, собственик на деликатесен магазин в София. Той е притеснен, че снабдителите му, които всички са от Гърция, няма да са способни да произвеждат и да правят доставки за магазина.

Кризата в Атина ускори напускането на гръцки капитали към България, отбелязва изданието. "За шест години гръцките компании са инвестирали 4,5 до 5 млрд. евро в българската икономика", казва Красен Станчев, икономист от Института за пазарна икономика. По думите му за същия период между 50 и 60 хил. гърци са открили банкови сметки в български банки, пише "Дарик".

"Независимо от снимките на опашки пред гръцки банки, няма масивен трансфер на капитали към България през 2015 г.", казва още Станчев.

От БНБ уверяват, че четирите банки с гръцки акционери имат "над средните нива на ликвидност и капиталова адекватност" и допълват, че банките с българска собственост също са в безопасност. 

Българският държавен дълг е 28,8% от БВП, един от най-ниските за блока, в сравнение с този на Гърция, който е 177%. 
Коментари: 0