Африканската страна, която иска да смени какаото с петрол

Гана очаква истински бум на добива на черно злато в следващите години

Африканската страна, която иска да смени какаото с петрол

Снимка: Pixabay

Западната африканска държава Гана, известна като един от най-големите производители на какао в света, е на път да ускори икономическия ръст тази година благодарение на съвсем различна стока.

В страната се очаква "истински петролен бум", казва Имад Медуа, старши консултант за Африка в "Control Risks ", пред CNBC.

"Това ще бъде основно предизвикано от покачващите се цени на петрола, разширяването на производството и новите сделки, които вероятно ще станат онлайн през следващите шест месеца", обясни Медуа.

Британската компания Tullow Oil и италианската Ени разшириха дейността си в бившата британска колония през последните години. През февруари тази година Tullow стартира многогодишна програма за сондажи в TEN, второто си поле в Гана, като изпомпа първия си петрол от площадката през 2016 г. Междувременно Ени започна производство в района на Санкофа в средата на 2017 г.

 

Сондажът TEN  (От имената на находищата Tweneboa, Enyenra, Ntomme – Туенебоа, Ениенра и Нтомме) – Снимка Tullow Oil

По-рано през март президентът на Гана Нана Акуфо-Адо обяви, че икономиката на страната ще нарасне с 8,3% през 2018 г., значително над първоначалните оценки за 6,8% ръст, записани в бюджета. Тази цифра демонстрира значителен икономически скок, като се има предвид, че годишният ръст две години по-рано е бил само 3,6%, съобщава Ройтерс.

Очакваният растеж в Гана спада е значително над средния прогнозиран от Световната банка за африканския континент, който за 2018 г. е 3,2 на сто, според данни, публикувани през януари тази година.

Въпреки впечатляващите цифри, Филип Уокър, анализатор за Гана в Economist Intelligence Unit, добавя, че не-петролният сегмент в икономиката на Гана отбелязва "прилично ниво на растеж, но не и грандиозно".

Златото е най-добрият експортен продукт на Гана през 2016 г., според Observatory of Economic Complexity, като суровината представлява 42% от общия износ. На второ място е какаото с 18%, следвано от суровия петрол - с 9.1%.

Политически обещания

Положителните новини за икономиката на Гана са подкрепени и политически. Акуфо-Адо бе избран през декември 2016 г. с икономическа програма, която включва намаляване на корпоративните данъци, борба с корупцията и формализиране на икономиката.

 

Президентът Нана Акуфо-Адо

Но въпреки обещаващите перспективи за растеж, Гана остава държава с нисък среден доход. Нейният брутен вътрешен продукт на глава от населението е 1610 щатски долара миналата година, според Международния валутен фонд, под средното ниво за развиващите се пазари, което е $ 4960.

Страната също така е в последната година на програма за помощи от МВФ в размер на 918 млн. долара, предназначена да увеличи растежа, като се справи с държавния дълг и намали инфлацията.

Бягство от какаото

И докато петролната индустрия на Гана е в подем, то за репутацията на страната като световноизвестен производител на какао на хоризонта се задават облаци.

Гана и съседната Кот д'Ивоар доставят 60% от световното какао. Според Винсент Ману, директор за Гана в Световния фонд за какаото, тази култура съставлява 25-30% от селскостопанския брутен вътрешен продукт на страната и 28-30% от постъпленията от чуждестранна валута.

Но промишлеността е заплашена поради урбанизацията в страната. "Младите хора не се интересуват заради ниската рентабилност", добавя той.

Изменението на климата също играе роля. Производството на какао в Гана през този сезон може да бъде 700 000 тона, което е по-малко от прогнозираните 850 000 тона поради лошото време и дъждовете, заяви пред Ройтерс рано тази седмица ръководителят на Съвета за какао на Гана.

Следвайки очакванията за по-ниски добиви Гана и Брега на слоновата кост, цените на какаото тази седмица достигнаха най.високите си нива за повече от година.

Коментари: 0