Airbus тества самолет с размахващи се крила (видео)

Моделът е вдъхновен от албатросите

Airbus тества самолет с размахващи се крила (видео)

Снимка: Airbus

Airbus е разработила маломащабен самолет с размахващи се накрайници на крилата, които имитират движението на албатрос.

AlbatrossOne, концептуален модел от въглеродни влакна, разработен от инженерите на самолетната компания, има революционни „полуеластични“ шарнирни накрайници на крилото, които могат да помогнат за намаляване на влаченето и теглото.

Свободно размахващите се накрайници могат да помогнат в борбата с последиците от турбуленция и пориви на вятъра.

Моделът е вдъхновен от албатросите, които могат да изминат стотици километри, без да размахват крилата си, в процес, известен като „динамично извисяване“.

Първите полетни тестове на самолета са завършили през февруари. Следващият етап е провеждането на полетни тестове, които комбинират двата режима на полета, позволявайки накрайниците на крилата да се отключат по време на полет и да се изследва прехода.

„Концепцията за свободно размахващи се накрайници не е нова“, обяснява инженерът на Airbus Том Уилсън. „Военните самолети ги използват, за да позволят по-голямо тегло за съхранение на самолетоносачи."

"Въпреки това, AlbatrossOne е първият самолет, който е тестван по време на полет, свободно размахвайки върховете на крилата - които представляват до една трета от дължината на крилото."

Това не е първият случай, в който Airbus се е насочила към биомикрията в своя дизайн.

Миналия месец производителят на самолети разкри нов самолетен дизайн, който прилича на птица с разперени крила. Теоретичният дизайн, който представлява хибридно-електрически турбовитлов самолет, е вдъхновен от „механиката“ на хищна птица, според производителя на самолети.

Самолетът "Хищна птица" (Bird of Prey) отразява аеродинамичната форма на орел или сокол.


Коментари: 0